– Vi brukte raketter for å komme opp igjen – flystripa i Kautokeino var altfor kort

Det forteller løytnant Sigbjørn Stie og major Per Ekholdt, som for nøyaktig femti år siden satte jagerflyene sine ned på stripa i Kautokeino i et eksperiment som slett ikke var uten utferdringer. De landet med sine to F-5 Freedom Fighters i Kautokeino en varm sommerdag i juni 1970. Det viste i ettertid seg å være mer kontroversielt enn skvadronsjef Ekholdt hadde tenkt seg. Dette er første gang de to sammen forteller historien om da de som de første – og eneste noengang – landet med jetjagere på grusbane i Norge.

fotos fra Trine Øiens FB-side

Her et par bilder av Sigbjørn Stie. Ett som ung flyskoleelev i Canada, og ett fra i år på besøk på flyhistorisk museum på Sola.

Bildene er fra For våre kamerater: Minnebank for militærflygere under den kalde krigen på Facebook/Jærmuseet.

Her er også et bilde fra 16. juni 1970 i Kautokeino, hvor ungene til offiserene på flystasjonen hadde det spennende med å utforske de rare flyene som var kommet på besøk. Jentungen på skuldrene til sin far er Trine Øien. Mannen på skrevs bak cockpit er Ivan Eikelmann, som var stabssjersant og teknisk sjef i Kautokeino. Han ble etterhvert kaptein og stasjonssjef i Kautokeino. Bildet er Trine Øiens.

Nederst en beskrivelse av turen til Kautokeino, fra et engelskspråklig tidsskrift.

mm

Nils Martin Kristensen

Nils Martin Kristensen er ansvarlig redaktør for Guovdageainnu Lagasradio, en samisk lokalradio med base i Kautokeino.DETTE ER GLR

Guovdageainnu Lagasradio er en samisk lokalradio som ble stiftet i mai 1991. Den første sendingen ble avviklet 22. august samme år. Vi er i dag to fast ansatte i tillegg til en liten gjeng med frivillige og vi bruker både norsk og samisk språk under sending. GLR sender på FM i Kautokeino og Karasjok kommuner, på DAB videre ut på kysten og til Øst-Finnmark. Vi sender også på internett. GLR har sending døgnet rundt, og er den viktigste uavhengige samiske radiokanalen i landet.

Guovdageainnu Lagasradio er medlem av Norsk Lokalradioforbund, som igjen er tilknyttet Norsk Presseforbund.

Ansvarlig redaktør er Nils Martin Kristensen
KONTAKT OSS

Guovdageainnu Lagasradio AS
Bredbuktnesveien 8
9520 Guovdageaidnu – Kautokeino

GLR er registrert i Foretaksregistreret med organisasjonsnummer 921 499 760.


studio@glr.no

+47 78 48 53 00


© Guovdageainnu Lagasradio – Alt materiale er kopirettslig beskyttet og er ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av: PARA AS